Lacná dovolenka v Albánsku s výnimočnou tradičnou kuchyňou

 Jedlo v Albánsku - Albánska kuchyňa

Bakllasarma-tradičné jedlo na dovolenke v AlbánskuAlbánska kuchyňa je ovplyvnená najmä tureckou kuchyňou. Je pre ňu charakteristické používanie stredomorských bylín, masla a olivového oleja. Mäso sa konzumuje v prevažnej časti krajiny, ryby  a morské živočíchy zvyčajne v pobrežných oblastiach. Dôležitú úlohu tu hrá aj zelenina. Hlavným jedlom dňa je obed. Nesmie na stole nikdy chýbať Bukom - teda pšeničný alebo kukuričný chlieb. Väčšina Albáncov si robí ich vlastný chlieb. Po roku 990 bola albánska kuchyňa ovplyvnená talianskou, gréckou aj západoeurópskou kuchyňou. Väčšinu z toho, čo je k dispozícii v okolitých štátoch, nájdete aj v albánskej reštaurácii.

Reštaurácie v Albánsku sa dajú veľmi ľahko nájsť. Stačí ísť za vôňou, ktorá sa z nich šíri a hneď máte veľký hlad. Čašníci v prímorských letoviskách v ľudových krojoch s úsmevom na tvári pozývajú okoloidúcich do reštaurácie.

V reštauráciách sa varí prevažne z čerstvých surovín. Reštaurácie nakupujú priamo u pestovateľov BIO potraviny a ráno v prístave od rybárov čerstvé ryby - nie z chovu.Tarator domáca polievka Albáncov Väčšina obyvateľov na dedine pestujú ovocie a zeleninu, najviac populárne sú všetky druhy hrozna, (červené, čierne, zelené), ktoré sa používajú na výrobu raki, taktiež mrkvu, zeler, petržlen, veľa druhov cibule, papriku, paradajky, baklažány, cukety.

Albánsku kuchyňu ovplyvňujú aj albánske hory. Albánsko je veľmi hornatá krajina, a veľká časť pod-horia je vysadená olivovníkmi. Šaláty sú zvyčajne vyrobené s čerstvými paradajkami a cibuľou a domácim syrom.

K albánskej večeri patrí aj výdatné, ale ľahké dusené mäso s prílohou, ktoré sa bežne zahrňuje k dennému jedlu. Prílohu tvorí najmä chlieb, cibuľa, ryža, humus. Dnes je v Albánsku už bežné, že sa rodina ide najesť do reštaurácie, hoci doma sa pravidelne varí.

Predjedlo:

  • Kuracia pečeň
  • Baklažánové  predjedlá
  • Dolma (plnené papriky ryžou a mäsom)
  • Kyslá kapusta (Laker Turshi)
  • Vyprážané sardinky s citrónom (Sarraga ma Limon)
  • „Obložené studené misy“ prosciutto šunka, saláma a syr brined, s pečenou, paprikou alebo zelenými olivami marinovanými v olivovom oleji s cesnakom a napokon humus.

Šaláty:

  • Albánsky zemiakový šalát
  • Albánsky miešaný šalát
  • Fazuľový šalát
  • Kapustový šalát
  • Paradajkový šalát

Polievky:

  • Tarator - studená uhorkovojogurtová polievka, ktorá je populárna v letných mesiacoch.
  • Bean Jahn -  polievka je z bielej fazule s paradajkovou šťavou
  • Zemiaková a kapustová polievka patrí tiež medzi obľúbené

Tave Kosi tradičná Albánska kuchyňaRybacie špeciality:

  • Pečený pstruh s cibuľou a paradajkami
  • Pečená ryba s olivovým olejom a cesnakom
  • Pečený kapor alebo úhor
  • Krevety na oleji s cibuľou
  • Slávky (mušle) v paradajkovej omáčke

Mäsové chody:

  • Tave Kosi - pečené jahňacie s jogurtom
  • Teľacie alebo kuracie s vlašskými orechmi
  • Fërgesë – teľacie mäso (špecialita najmä v Tirane)
  • Qofte te fërguara - vyprážané karbonátky
  • Teľacie mäso s veľkými fazuľami

Dolma tradičná kuchyňa v AlbánskuZelenina

  • Dolma - je tanier alebo tácka vyukladaná plnenými paprikami, baklažánmi, viničovými listami a inou plnenou zeleninou. V okolitých štátoch je toto jedlo známe ako – Sarma v Kosove, Japrak v juhovýchodnej Čiernej Hore.
  • Medzi ďalšie zeleninové špeciality patrí pečený pór, papriky plnené ryžou, mäsom a zeleninou, alebo plnené baklažány so syrom.

Koláče

  • Byrek - albánsky zeleninový koláč,  môže byť plnený aj balkánskym syrom, špenátom, kapustou a mäsom. Často ponúkaný popri ceste vedúcej na juh krajiny
  • Kungullur - pečivo plnené kašou z tekvice, maslom, soľou a cukrom
  • Bakllasarëm - tradičné jedlo pripravované nielen v Albánsku ale aj v Kosove

Dezerty

  • Baklava Albánska Kuchyňa na dovolenkeBaklava je pripravovaná na veľkých plechoch a krájaná na rôzne tvary. Polieva sa sirupom alebo medom. Je to obľúbený zákusok
  • na celom strednom východe.
  • Albánske dezerty nájdeme na celom Balkáne napríklad:
  • Kadaif
  • Revani
  • Tambëloriz / Sultjash
  • Kabuni
  • Puding
  • Tres leches
  • Tollumba - vyprážané kúsky cesta v sirupe
  • Gliko

Nápoje

  • Boza - tradičný nápoj albáncovSýtené a minerálne vody
  • Mlieko
  • Jogurt studený
  • Horský čaj (čaj Mali)
  • Rôzne ovocné šťavy a nealkoholické nápoje
  • Dhallë- albánsky cmar
  • Pivo (miestne Birra Tirana, a Birra Korçë)
  • Boza - fermetovaný nápoj vyrábaný z kukurice populárny v mnohých krajinách tejto oblasti
  • Rakia
  • Skënderbeu - miestny koňak, treba kupovať priamo v supermarketoch, nie na trhovisku
  • Albánske kvalitné i ľahké stolové víno

 

Na dovolenke v Albánsku určite vyskúšate jedlá ktoré ste ešte nikdy predtým nejedli. V Albánsku dovolenkujte pri mori a vychutnávajte výbornú domácu tradičnú kuchyňu.

 

Pridané: 24.05.2014